czwartek, 23 września 2010

mmmm przepis nastepna strona

tego absolutnie nie moge jesc,ale mozna sobie pomarzyc
tak bardzo lubie grzyby

wiem, ze podobaja sie wam przepisy warto zrobic sobie notes z wydrukami
dziekuje za mile slowa i przepraszam za blad w przepisie  na biscotti (byla pomylona temperatura,dziekuje Ani za uwage i przepraszam tych ktorym moglo cos splonac,obecnie poprawione)
dziewczyny dziekuje tez za mile slowa dotyczace mojego woreczka i maile







zdjecia Lara Ferroni.
przepis jest australijskich kucharzy na
8 porcji

 grzybow dajemy ile uwazamy(w przepisie nie ma nic na ten temat,sprytni kucharze czesto tak robia,wiec dajcie znak ile uzylysie poniewaz ja narazie nie moge jesc grzybow)mysle ze np 8 duzych i jesli zrobimy wiecej to zostanie na przyozdobienie
 Grzyby  kroimy na  idealne kawalki  do przyozdobienia 8 paskow na 8 porcji
reszta skladnikow
1/2  cebuli
1 zabek czosnku
resztki grzybow nalezy pokroic
120g tapioki (perla) dla tych co nie wiedza co to tu mozna kupic
40 ml bialego wina
475ml rosolu grzybowego,podgrzanego
8g zimne maslo pokrojone w kostki
foremki okragle metalowe takie do wycinania ksztaltow z masy(jesli nie macie i nie i wiecie gdzie kupic wpiszcie w wyszukiwarke internet znajdzie dla was wszystko)

Posmarujcie troszke maslem foremki i polozcie je na tacy na papierze do pieczenia
Pokrojona cebule i czosnek podsmazcie na srednim ogniu.Dodajcie pokrojone resztki grzybow(zachowajcie z boku te ladne paski)i kontynuujcie gotowanie az nabiora koloru.Dodajcie tapioke i mieszajcie az do podgrzania.Polejcie bialym winem i gotujcie az prawie wyparuje.Dodajcie rosol grzybowy i gotujcie na wolnym ogniu.Gotujcie powolutku 15 min az tapioka sie podgotuje.Zdejmijcie z ognia i dodajcie maslo,sol i pieprz do smaku.Rozdzielcie do przygotowanych foremek wyrownujac na plasko gore.
Kiedy tapioka sie gotuje podsmazcie 8 kawalkow grzubow w duzej ilosci masla i minimalnej ilosci oliwy.Podsmazcie troche ale nie dopusccie aby grzyby staly sie zbyt podsmazone.Osuszcie je na reczniku papierowym
Poluzcie kazdy paseczek grzyba na porcji tapioki i wlozcie do lodowki aby sie wychlodzilo.
Po wychlodzeniu zdejmijcie metalowe foremki.
Podgrzejcie na patelni troche masla i oliwy wez porcje tapioki trzymajac plasko na dloni z kawalkiem papieru do pieczenia miedzy porcja a twoja reka i polozcie delikatnie na patelni(czesc z grzybem na gorze dotyka dolu patelni)podsmazcie na zloto.
Uwazajcie aby nie przesmazyc bo bedzie niedobrze smakowac.
Nastepnie polozcie do formy do pieczenia wylozonej papierem do pieczenia i przykryjcie folia .Temperatura piekarnika 150/170 stopni celcjusza do momentu podgrzania.Nie ma innego sposobu jak podpatrywac co sie dzieje
Podawac !!!!

Na rosol z grzybow
1 pokrojona cebula,zabek czosnku,troche grzybow.podsmazyc dodac biale wino .Kiedy wino wyparuje prawie calkowicie dodac warzywa rosolowe ,rosol z kurczaka lub kostke,troche wody,tymianek,pieprz.
Przelac jak sie ugotuje przez sitko
 Troche to wszystko skomplikowane ale brzmi dobrze.Dajcie znak czy ktos sprobowal zrobic i jak sie udalo .Ja postaram sie w przyszlym tygodniu jak woreczek da mi spokoj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails