sobota, 18 września 2010

weekend sweets





Pikantne melonowe i imbirowe lody oczywiscie domowe
mozna robic dowolne kompozycje cytrynowe,brzoskwiniowe,kokosowe itd

czas 20 min ,plus zamrozenie
Przepis nastepna strona






6 DO 8 PORCJI

1 1/2 filizanki tlustego greckiego jogurtu

1/2 filizanki slodzonego skondensowanego mleka
4 filizanki cienko pocietego melona (cantaloupe) to mniej wiecej 1 melon

2 1/2 lyzki miodu

 100 gramow kadyzowany imbir,zetrzyj go na tarce lub drobno bardzo drobno posiekaj(sa takie przystawki w blenderze)jw wole posiekac i pozniej dodac do masy i tam sie sieka tzw blenderujac
jesli nie macie mozna zrobic tak

1 filizanka Swieżego imbiru pokrojonego w drobną kostkę lub plasterki
3 filiżanki cukru
2 1/2 filizanki wody

Gotować na małym ogniu imbir w syropie z wody i cukru 30 minut, następnego dnia powtórzyć gotowanie.
Odcedzić imbir od syropu. Rozłożyć go na blasze na papierze do pieczenia, suszyc w letnim piekarniku lub kaloryferze. Podsuszony przesypać cukrem pudrem (łyżka - dwie)
Syrop zlac do słoika i do lodówki.

1. Wloz jogurt ,skondensowane mleko,melon i miod do blendera.Mixoj az uzyskasz gladka mase.Posyp imbirem i mixuj az imbir sie drobno posieka musi sie naprawde dobrze zmieszac
2.Rozdziel mase do foremek,jesli nie masz uzyj opakowan po jogurcie.Udez mocno opakowaniem o blat ,aby masa sie ubila i nie bylo pecherzykow powietrza.dodaj patyczki lub nie dodawaj ,zalezy w czym robisz lody.Lody trzeba niestey mrozic 5 godzin ...aby latwo je wyjac oplukaj zewnetrzne opakowanie goraca woda 5 do 10 sekund



kazdy z lodow ma 211 kalorie


foremki mozna kupic na allegro lub wpiszcie w wyszukiwarke foremki do lodow
Druga wersja brzoskwiniowa

1 1/2 filizanki greckiego jogurtu tlustego

1/2 filizanki mleka

1/4 filizanki slodkiego kondensowanego mleka

1/4 filizanki miodu

4 do 5 brzoskwin posiekanych

dodac troche powidel brzoskwiniowych


Tutaj poprostu wkladamy wszystko razem do blendera i mixujemy ,dalej jak powyzej



Trzecia wersja kokosowa

1 1/2 filizanki greckiego jogurtu

2 banany zgniecione

1/2 filizanki pelnego mleka

1/2 filizanki kokosowgo mleka

3 lyzeczki miodu

3/4 filizanki nieslodkich wiorkow kokosowych
  wszystko zmieszac i dalej postepowac jak powyzej

inny pomysl dodac ciemna czekolade i sezam

smacznego smacznego
przepis via latimes 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts with Thumbnails